De psychofoon | Opname-apparatuur | Bouwschema psychofoon | Home

Er zijn legio manieren om bandstemmen op te nemen. Klik hier voor een video-fragment met de Nederlandse stemmen-opnemer Branton de Geus. Ikzelf gebruik een speciaal voor dit doel ontworpen apparaat, namelijk de psychofoon. De psychophoon is een toestel ontworpen door de Hr. Franz Seidl, een pionier op het gebied van bandstemmen. Ziehier voor een uitgebreide bouwbeschrijving en een schema. 
                                                              Hieronder:
Hoe gebruik ik mijn psychophoon ?
  Het toestel dat ik gebruik heb ik nagebouwd van het schema uit zijn gepubliceerde werken. Toch echter heb ik dit toestel vrij verbouwd, daar bedoel ik mee dat ik allerlei zaken hebt bijgemaakt in het toestel. Hoofdzakelijk bestaat het toestel uit meerdere apparaten, ten eerste de eigen zendmethode,ten tweede de radiomethode en ten derde de micromethode. De zaken die ik heb bijgemaakt in de psychophoon zijn ; een geintegreerde speakersysteem met versterking en output, dit vergemakkellijkt het zoeken naar bepaalde frequenties zonder het gebruik van een hoofdtelefoon. Soms gebeurd het dat men uit de speaker directe stemmen hoort die gericht zijn aan de aanwezigen. Tevens zijn er ook extra outputs op aangebracht die elk een eigen output versterking hebben zodat het mogelijk is om gelijk welk opnametoestel erop aan te sluiten en dit gaat van een gewoon cassetterecordertje tot een PC.

Tevens zijn er ook 2 microfooningangen aan waarop ik 2 voorversterkte microfonen op aansluit zonder een weinig verlies van het ontvangen radiosignaal. Ik kan echter wel het gebruik van een voorversterkte microfoon aanbevelen daar de ontvangst van zulk een microfoon veel hoger is dan een dynamische microfoon ( want bepaalde entiteiten hebben een zeer zachte stem ) Ook zijn er 2 antenne-ingangen opgemaakt en een grote DC meter, aan die meter kan ik zien

  wanneer ik de beste ontvangst heb. Als antennes gebruik ik namelijk een mobiele scannerantenne en een draadantenne waarvan ik in het midden een grote spoel heb geplaats om zo toch een grote draadantenne te creŽren in een kleine ruimte, zie bijgevoegde foto's.

     pagina 1 2 3